Čo je lepšie ako výborný voňavý chlieb, ktorého vôňa sa šíri celým domom? Malo by sa počkať, kým chlieb vychladne, ale ruku na srdce, kto to vydrží? No ja určite nie.
V začiatkoch kváskovania som skúšala rôzne druhy chleba, aj teraz občas skúsim, ale už som sa ustálila.
Ponúkam Vám recept na chlieb, ktorý robím pravidelne.



Chlieb
Porcie: 15 ľudí
Ingrediencie
Rozkvas
- 75 g lievito madre
- 75 g vody
- 75 g polohrubej múky
Cesto
- 360 g vody
- 300 g hladkej múky manitoba (alebo 00)
- 200 g aida 3.3 (alebo hladká T650)
- 50 g ražnej múky
- 1 čl sladu
- 1 čl soli
- zrniečka podľa potreby (slnečnicové, sezamové,…)
Postup
- Večer si pripravíme rozkvas. Zmiešame lievito madre (kvások) s múkou a vodou. Dáme do misky a prikryjeme igelitovým vreckom alebo igelitovou kúpacou čapicou. Necháme pri izbovej teplote cca 10 hodín.
- Potom ráno zmiešame múku s vodou do kompaktného cesta, prikryjeme a necháme cca 2 hodiny odpočívať, aby mohla prebehnúť autolýza.
- Potom pridáme slad, rozkvas a soľ a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme a necháme odpočívať cca 2 hodiny. V tomto čase 3 krát preložíme cesto navlhčenými rukami.
- Ošatku si vysypeme škrobom. Cesto dáme na jemne pomúčenú dosku, natiahneme (môžeme posypať rôznymi semienkami) a stočíme, utiahneme a dáme do ošatky spojom hore. Jemne posypem múkou a dám navrch igelitovú čapicu alebo igelitové vrecko. Hodinku necháme na stole a potom dáme do chladničky na cca 10-12 hodín. Ale môžeme nechať aj vonku cca 4 hodiny a piecť.
- Pečieme v liatinovom hrnci, v mise z jenského skla alebo priamo na plechu.
- Ja najradšej pečiem v liatinovom hrnci alebo v jenskom skle. Pred pečením vložíme misu alebo hrniec do spodnej časti rúry a predhrejeme rúru na 250 stupňov. Keď je vyhriata, vyklopíme chlieb na papier na pečenie (narežem žiletkou) s ním vložíme do hrnca, prikryjeme a dáme do piecť na 15minút. Znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 20 minút, potom odokryjeme a ešte dopečieme 5-10 minút. Po vybratí dáme chlieb na mriežku vychladnúť.
- Druhá možnosť je, že vložíme plech do spodnej časti, pod to úplne na spodok vložíme plech s vodou a rúru vyhrejeme na 250 stupňov. Potom vyklopíme chlieb priamo na plech, narežeme, dáme piecť. Po 15 minútach znížime teplotu na 200 stupňov, plech s vodou vyberieme a pečieme cca 23 minút. Po upečení vyberieme a dáme na mriežku vychladnúť.