Milujem rusle, dokonca nepoznám človeka, ktorý by ich nemal rád. Kto ich raz ochutná, chce ich opäť . Moja babka ich robievala každú sezónu niekoľkokrát, hlavne keď uhorky prerástli.



Rusle podľa mojej babky
Ingrediencie
- 7 kg veľkých uhoriek, šalátových
- 2 kg cibule
- 2 ks zelko alebo deko
- 200 g cukru
- 500 ml octu
- 2 l vody
Postup
- Na úvod si umyjeme zaváracie fľaše a viečka.
- Uhorky očistíme, prekrojíme, stred uhoriek „vydlabeme“ a nakrájame na hrubšie rezance.
- Cibuľu očistíme prekrojíme a nakrájame na mesiačiky.
- Keď máme uhorky aj cibuľu nakrájané, premiešame a zasypeme jedným dekom alebo zelkom, znova premiešame a necháme odpočívať prikryté do druhého dňa.
- Na druhý deň dáme celú zmes do igelitového sáčku, alebo dvoch (záleží od pevnosti) a zospodu a z boku popicháme nožom, aby sme urobili otvory, aby mohla vytiecť tekutina. Necháme vytekať cca hodinu. Potom túto zmes dáme do zaváracích pohárov a zalejeme nálevom (niekedy trocha poklepem pohárom, aby sa tekutina dostala všade). Nálev si pripravíme: Do hrnca dáme ocot, vodu, zelko alebo deko a kryštálový cukor (množstvo podľa chuti)- necháme prevariť asi 5 minút. Cukor môžete ubrať alebo pridať, podľa chuti.
- Po zaliati nálevom fľaše dobre zavrieme a dáme sterilizovať na 85 stupňov 15 minút. Po vybratí otočíme naopak na 5 minút, potom otočíme späť.