Keď sa vonku ochladí, nastane čas zabíjačiek. Naše mamičky, babičky vedeli zúžitkovať väčšinu z prasiatka. Po každej zabíjačke robievali sádelníčky, alebo ich niekde volali sádlovníčky. Je to tuk z vnútorného sadla prasaťa. Cesto sa pripravuje podobne ako lístkové cesto, je univerzálne. Môžeme z neho potom robiť slané alebo sladké dobroty.
Tento recept mám odložený po mojej mamičke. Vyskúšajte.



Sádlovníky alebo sádelníky
Porcie: 10 ľudí
Ingrediencie
Cesto 1
- 250 g bravčové sadlo
- 80 g hladká múka
Cesto 2
- 270 g hladká múka
- 1 žĺtko
- 1 PL práškový cukor
- 1 PL ocot
- 1 PL um
- 1 dcl studená voda
- štipka soľ
Postup
- Cesto 1: Sadlo si zomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame s múkou a do druhého dňa necháme odpočívať na chladnom mieste.
- Nasledujúci deň si urobíme cesto 2: Do misky si dáme hladkú múku, žĺtko, práškový cukor, ocot, um, štipku soli a vody približne deci. Toto cesto necháme postáť aj hodinu.
- Potom ho dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme. Do stredu cesta položíme sadlové cesto č.1 zabalíme a spolu vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto zahneme na trikrát. Preklady zopakujeme trikrát. Medzi prekladmi necháme postáť asi 20 minút.
- Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku niečo okolo bol centimetra a nakrájame na štvorce. Do stredu dáme lekvár a preložíme na obdĺžnik alebo trojuholník a dáme na plech , ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
- Následne ich natrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 200 stupňov. Po 10 minútach som teplotu znížila na 180 stupňov. Piekla som spolu cca 20-25 minút.
- Po upečení poprášime práškovým cukrom.