Keď som bola malé dieťa, vždy som obdivovala, ako moja babka robila štrúdľu. Ako naťahovala cesto cez celý stôl, potom sypala mak, cukor, jabĺčka po celej ploche. Ako sme čakali, kým sa štrúdľa upečie, lebo rozvoniavala po celom dome neuveriteľne.



Štrúdľa podľa mojej babky
Porcie: 20 porcií
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky 00
- 260 ml vody
- 8 PL oleja alebo masti
- 2 PL octu
- 500 g mletého maku
- 3 ks vanilínového cukru
- 300 g kryštálového cukru
- 1,5 – 2 kg jabĺk
- 125 g masla alebo masti alebo oleja
Postup
- Ošúpeme si jablká a nastrúhame.
- Do misky dáme múku, vodu, olej (alebo masť), ocot, zmiešame a dáme pod otočenú misku cca 2 hodiny odstáť.
- Po tejto dobe si dáme rozohriať rúru na 180 stupňov.
- Potom dáme na stôl obrus, posypeme múkou a do stredu dáme cesto. Na úvod si môžeme pomôcť aj valčekom. Následne rozťahujeme rukami na čo najtenšie, tak aby sme cez cesto videli. Okraje obrežeme, určite ich nenechávame, potom je to tvrdé a kazí to celkový dojem.
- Posypeme polovicou mletého maku, polovicou cukru, rozsypeme rovnomerne jablká, vanilínový cukor a druhú časť maku a cukru.
- Na záver rovnomerne pofŕkame rozpusteným maslom, masťou alebo olejom a zrolujeme pomocou obrusu.
- Rozrežeme v strede na 2 ks a prenesieme na plech, na ktorý sme si dali predtým papier na pečenie.
- Dáme piecť do strednej časti rúry na 180℃. Pečieme cca 30 minút podľa vašej rúry.
- Po upečení pred servírovaním nakrájame, posypeme práškovým cukrom, ev. môžeme dodekorovať šľahačkou, zmrzlinou…