Máme doma radi krémové polievky. Jednou z najobľúbenejších je tekvicová. Niekto má tekvicová polievku spojenú len s jeseňou, ale tekvice sú dostupné celoročne. Tak prečo si neurobiť túto polievku aj teraz.


Tekvicová polievka s pomarančom
Porcie: 6 ľudí
Ingrediencie
- 1 ks tekvica hokkaido
- 2 ks pomaranče
- 2 ks zemiaky
- 250 ml smotana na šľahanie
- zázvor
- cukor
- olivový olej
- čierne mleté korenie
- soľ
Postup
- Tekvicu si očistíme, vydlabeme. Môžeme aj očistiť vrch, ale kľudne môžeme nechať a piecť aj s tým.
- Na plech si dáme papier na pečenie a naňho dáme na drobné kocky nakrájanú tekvicu. Posolíme a pokropíme olejom, dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 stupňov cca 30 minút.
- V hrnci si orestujeme cibuľku do zlatista, zalejeme zeleninovým vývarom, dáme variť do toho 2 zemiaky, ktoré sme si nakrájali na kocky.
- Tekvicu po upečení pridáme do vývaru, pridáme šťavu z 2 pomarančov.
- Keď sú zemiaky mäkké, tak celú polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ešte smotanu na šľahanie. Nesmie chýbať ani mleté čierne korenie, soľ podľa potreby, môžeme dať aj trocha zázvoru (nemusí), cukor.
- Na panvici si nasucho opražíme tekvicové semienka.
- Niekto má rád aj opražený chlieb. Nakrájame si starší chlieb na drobné kocky a opražíme na panvici buď nasucho alebo môžeme na lyžici oleja.
- Do taniera si dáme polievku, môžeme pokvapkať tekvicovým olejom, posypať opečenými semiačkami a ak niekto chce, tak aj opečený chlebík.