Nastala jeseň. U mňa slovo jeseň je vždy spojené s tekvicou, jabĺčkami, škoricou, gaštanmi, hruškou… Preto som rozmýšľala, aký koláč Vám ponúknem. Hneď mi prebleslo hlavou, že tekvicový. Nech sa páči, vyskúšajte, určite nebudete banovať.


Výborný tekvicový koláč
Porcie: 10 ľudí
Ingrediencie
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- 50 ml vody
- 2 PL práškového cukru
- ½ čl soli
Plnka:
- 400 g tekvicového pyré z hokkaida
- 50 g masla
- ½ čl perníkového korenia
- 2 ks škoricového cukru
- 1 ks salko
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks vanilkového lusku
- 3 vajcia
- kôra z pol citróna
Na dokončenie:
- 1 PL mlieka
- 1 vajce
Postup
- Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Ideálne deň vopred. Ja si väčšinou urobím viac a zbytok odložím do chladničky. Hokkaidó tekvicu umyjeme, prekrojím. Jadierka vyberieme von a vnútro pokropíme olivovým olejom. Takto pripravené polovice tekvice dáme piecť na plech, kde si dáme papier na pečenie, do vyhriatej rúry na 170 stupňov cca 45 minút. Potom vyberieme, prikryjeme alobalom. Potom cca po 2 hodinách odokryjeme, a dám dole šupku. Dreň z tekvice je tak mäkká, že netreba ani mixovať.
- Pripravíme si cesto: Do misky dáme múku, práškový cukor, zmäknuté maslo a miešame. Následne dáme studenú vodu cca 50 ml. Vymiesime a dáme do potravinovej fólie odležať do chladničky cca na 30 minút.
- Dáme si rozohriať rúru na 160 stupňov.
- Následne si maslom vymastíme formu na koláč priemeru 30cm. Ja som si 1/3 odložila. 2/3 cesta si vyvaľkáme a prenesieme do formy, vidličkou popicháme. Dáme navrch papier na pečenie a doňho dáme napríklad ryžu. Dáme piecť do rúry na 15 minút.
- Medzitým si urobíme plnku. Do misky si dáme vopred pripravené tekvicové pyré, pridáme salko, škoricový a vanilkový cukor, zmäknuté maslo, vnútro z vanilkového lusku (nie je nutné), kôru z pol citróna, perníkové korenie. Primiešame postupne 3 vajcia.
- Cesto po 15 minútach vyberieme z rúry, vyberieme papier s ryžou a dáme preč. Na koláč nalejeme pomaly plnku a dáme piecť na 35 minút. Po 35 minútach vyberieme a dáme navrch ozdoby z 1/3 cesta, ktoré môžeme ľubovoľne povykrajovať, potrieme vajíčkom s lyžicou mlieka a dáme piecť ešte na 20 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť až potom krájame.