Späť

Jablkovo-tvarohový koláč so škoricou

Porcie: 8 ľudí

Ingrediencie

Cesto:

  • 350 g hladkej múky 00
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 PL polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 vanilínový cukor
  • 42 g čerstvých kvasnice
  • ½ čl soli

Plnka:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 5 ks jabĺk
  • 1 čl škorice
  • 4 ks škoricového cukru
  • 100 g masla

Na ukončenie:

  • 1 vajce
  • práškový cukor

Postup

  • Do vlažného mlieka dáme práškový cukor, kvasnice, a polievkovú lyžicu polohrubej múky. Necháme postáť cca 15 minút.
  • Medzitým si navážime do misky múku (hladkú aj polohrubú), pridáme soľ, vanilínový cukor, 2 vajcia. Následne zmiešame obe zmesi dokopy najlepšie mixérom cca 5 minút. Prikryjeme nádobu s cestom a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30-45 minút, podľa teploty okolia.
  • Kým nám cesto kysne, prichystáme si plnku. Jablká si očistíme a nastrúhame na drobno, dáme do misky. Pridáme tvaroh, vanilínový cukor, škoricu, práškový cukor, vajce.
  • Cesto si rozdelíme na dve časti.
  • Prvé cesto si rozvaľkáme do obdĺžnika a natrieme roztopeným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Preložíme napoly a znova rozvaľkáme. Do obdĺžnika. Do jednej tretiny dáme tvarohovo-jablkovú plnku a do polovice zrolujeme. Na druhej polovici kolieskom narežeme, potočíme a následne môžeme dorolovať. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou polovicou cesta. Necháme na plechu podkysnúť cca 20 minút prikryté utierkou. Dáme rozohriať rúru na 180 stupňov v strednej časti s horným a dolným ohrevom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť cca 30 minút do zlatista podľa rúry.
  • Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.