V chladné dlhé zimné večery treba upiecť niečo, čo rozvoní celý dom a výborne chutí. Podľa mňa je to spojenie jablka a škorice. Tento koláč je presne taký. Môžeme si zamiesiť cesto, pripraviť plnku a medzitým si kľudne môžete s deťmi zahrať nejakú spoločenskú hru. Potom koláč dokončíte a celá rodinka si môže pochutiť s pohárom výborného čajíka a pozrieť si pritom dobrý večerný film.



Jablkovo-tvarohový koláč so škoricou
Porcie: 8 ľudí
Ingrediencie
Cesto:
- 350 g hladkej múky 00
- 350 g polohrubej múky
- 1 PL polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 vanilínový cukor
- 42 g čerstvých kvasnice
- ½ čl soli
Plnka:
- 250 g tvarohu
- 1 vanilínový cukor
- 200 g práškového cukru
- 1 vajce
- 5 ks jabĺk
- 1 čl škorice
- 4 ks škoricového cukru
- 100 g masla
Na ukončenie:
- 1 vajce
- práškový cukor
Postup
- Do vlažného mlieka dáme práškový cukor, kvasnice, a polievkovú lyžicu polohrubej múky. Necháme postáť cca 15 minút.
- Medzitým si navážime do misky múku (hladkú aj polohrubú), pridáme soľ, vanilínový cukor, 2 vajcia. Následne zmiešame obe zmesi dokopy najlepšie mixérom cca 5 minút. Prikryjeme nádobu s cestom a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30-45 minút, podľa teploty okolia.
- Kým nám cesto kysne, prichystáme si plnku. Jablká si očistíme a nastrúhame na drobno, dáme do misky. Pridáme tvaroh, vanilínový cukor, škoricu, práškový cukor, vajce.
- Cesto si rozdelíme na dve časti.
- Prvé cesto si rozvaľkáme do obdĺžnika a natrieme roztopeným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Preložíme napoly a znova rozvaľkáme. Do obdĺžnika. Do jednej tretiny dáme tvarohovo-jablkovú plnku a do polovice zrolujeme. Na druhej polovici kolieskom narežeme, potočíme a následne môžeme dorolovať. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou polovicou cesta. Necháme na plechu podkysnúť cca 20 minút prikryté utierkou. Dáme rozohriať rúru na 180 stupňov v strednej časti s horným a dolným ohrevom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť cca 30 minút do zlatista podľa rúry.
- Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.